Блог класация

неделя, 22 ноември 2009 г.

Натална карта



Наталната или рождената карта е нещо като снимка на положението на планетите в момента на раждането.
Тя не се променя през целия живот на човека и съдържа информация за характера му; заложби, потенциални проблеми, силни и слаби страни.
Рождената карта представлява кръг, разделен на 12 сектора, наречени зодиакални знаци. Зодиакалните знаци са участъци от пътя, който Слънцето изминава за една година по небесната сфера.
Те са, както всички знаем, 12 на брой: Овен, Телец, Близнаци, Рак, Лъв, Дева, Везни, Скорпион, Стрелец, Козирог, Водолей и Риби. Погледнато от псхологическа гледна точка, всеки знак представлява определен модел на поведение. Когато някоя планета, например Слънцето, попада в един от знаците, тя придобива качествата на този знак. Знакът Рак в астрологията се свързва със семейството, привързаността към корените, дома, родителите. Човек със Слънце в Рак ще притежава тези качества.
Планетите са също основен елемент в рождената карта. Те са десет: Слънце, Луна, Меркурий, Венера, Марс, Юпитер, Сатурн, Уран, Нептун и Плутон. Всяка планета има определено значение.
Слънцето символизира личните цели в живота на човека. Луната символизира емоционалните природа, дълбоките нужди, инстинктите. Няма да изброявам всички значения на планетите, за да не ви отегчавам.
Рождената карта е разделена по друг принцип и на 12 сектора, които се наричат домове. Всеки дом съответства на някаква житейска област.
Първи дом описва външността на човека и начинът, по който го възприемат другите, втори дом описва притежанията, трети дом- братята и сестрите и т.н..
Има едно нагледно и вярно описание на наталната карта- тя се сравнява с театър. Планетите са актьорите, знаците, в които те се намират, са ролите, а домовете на картата са сцената, която се променя в различните действия на пиесата.
Когато за пръв път видях собствената си рождена карта, бях удивена, че някой, поглеждайки тази странна схема, ще може да ми каже нещо за мен и за живота ми. Предполагам, че всеки човек без астрологически знания на мое място би реагирал така.
Астрологията се разбира по-трудно, защото това е материя, която ни е непозната, не се учи в училище, не се среща в ежедневното общуване.
Тя представлява един символен език и задачата на астролога е да преведе значението му на ежедневната, разбираема за всички реч.