Блог класация

вторник, 29 декември 2009 г.

Природата на Плутоновите транзити


Плутоновите транзити напомнят природни бедствия като земетресения и вулканични изригвания. Напрежението, което дълго време се е натрупвало дълбоко в земята, изригва на повърхността, скритите сили, действали в земните недра, стават видими. Неслучайно в митовете на древните Плутон (Хадес) управлява подземното царство и мощта му е не по-малка от тази на Юпитер (Зевс).
По подобен начин Плутоновите транзити отбелязват в човешкия живот време на трансформация, разрушение и обновление.
(Тук му е времето да отворя скоба и да поясня, че планетите всъщност не правят нищо персонално на никого. Плутон не „минира” изградените схеми в ничий живот, Сатурн не е виновен за трудостите ни, нито пък Юпитер пряко ни носи късмет. Планетите са в ролята на огромен часовник, който отмерва различните времена, а събитията ги предизвикват хората.)
Транзитите на Плутон ни поставят пред необходимостта да приключим някои стари глави от живота си, които вече сме надраснали. Те ни показват, че трябва да се разделим с нещо и ако не го направим доброволно, ще бъдем заставени.
Честно казано, от всички неща, които съм прочела, изслушала и преживяла по темата, съм установила, че има два типа отношение към Плутоновите транзити. Едното е, че трябва да сме готови за най-лошото в живота си, да чакаме смърт и разрушения, в преносен, понякога и в буквален смисъл. Другото е: „страданията извисяват, извисете се чрез трудностите”, преоткрийте се. Само че на никого не му харесва да се преоткрива чрез страдание, понеже процесът е изключително болезнен. За болката, както казва Саюри в „Мемоарите на една гейша”, може да се говори откровено единствено когато престанеш да я изпитваш.
Много характерно за транзитите на Плутон е силната емоционална реакция на събитията, които се случват в живота ни, те се преживяват много дълбоко. В повечето случаи емоциите: гняв, скръб, страх, са дори неадекватни на реалността. Когато след години мислено се върнем към преживяното, се чудим защо сме се измъчвали толкова за неща, които явно са били неизбежни. Човешкият живот наистина напомня сън, грубото събуждане винаги е неприятно и съпроводено със стрес.
Обяснението е, че сме се сраснали дълбоко с тази част от нас, която трябва да отмре, с която трябва да се разделим. Ако губим човек, който смятаме за съществена част от живота си, това наистина е болезнено. Ако трябва да поемем по съвършено нов път на кариерно развитие, виждаме предимно пречките, а не възможностите. Ако освен това не го желаем, а смятаме, че сме принудени от обстоятелствата, всичко става още по-трудно поради ожесточената вътрешна съпротива.
Плутоновите транзити са бавни; те траят около две години. През това време трае подготовката за смяната, самата промяна и накрая осъзнаването и приемането на резултата.
В момента транзитният Плутон се намира в първите градуси на Козирог и под въздействието му се намират най-вече хората, родени в началото на Козирог, Рак, Овен, Везни.
Тъй като съм една от тях и естествено съм в процес на радикални промени, мога да им кажа фразата, която прочетох в сайта на един руски астролог и често си повтарям:
„ Когато Плутоновият транзит свърши, никога няма да искаш да се върнеш към това, което е било преди той да започне, колкото и труден да се окаже за теб”.