Блог класация

неделя, 13 декември 2009 г.

ТРАНЗИТИТЕ НА УРАН- ВРЕМЕ ЗА ПРОМЯНА


Влиянията на Сатурн и Уран са противоположни по смисъл. Ако по време на Сатурнови транзити развиваме качества като упоритост, житейска мъдрост и смирение, то Уран ни учи да надскочим границите си, да допуснем нови неща в живота си, да се променим.
В момента транзитният Уран се намира на 23-я градус на Риби. Неговото влияние най-ясно усещат хората със Слънце в Риби, Дева, Близнаци и Стрелец, които са родени в последната декада на своя знак. Най-общо казано, това са родените в средата на месеците март, септември, юни и декември.
Урановите транзити нямат по-добра репутация в астрологията от тези на Сатурн, защото са доста стресиращи. Действията, които човек предприема в такива времена не са особено обмислени, а по-скоро импулсивни. Той действа и после мисли, ръководен от емоции. Да съветваме обаче някого в Уранов период да почака и да разгледа трезво нещата, няма смисъл. В такива периоди човек е неуправляем, той чува само собствения си глас, движен е от дълбоките си желания, дотогава съзнателно потискани.
Доста хора се развеждат ако бракът им е почивал единствено на компромиси, грижи за децата или съобразяване с обществените норми.
Други сменят до болка омръзналата, но сигурна работа.
Порасналите деца напускат родния дом, за да създадат свой собствен живот.
Общото във всички тези ситуации е ОСВОБОЖДЕНИЕТО.
Но да се освободиш от някаква зависимост, била тя брачна или любовна връзка, работна ситуация или пък от надзора на родителите си, далеч не е приятно преживяване. Ние, хората, се движим от навици, които ни създават сигурност. Затова, когато изкореняваме привички, които дотогава са определяли живота ни, изглеждаме като обезумели. „Какво му стана на този човек?”, „Тя трябва се е побъркала...”, „Младите мислят, че всичко, което хвърчи се яде, но...” са обичайните коментари по адрес на хора, които предприемат кардинални промени в живота си. Да не говорим, че самите те се чудят на решимостта си, но просто не могат да продължат по същия начин. „Божественото недоволство” е силата, която ги управлява.
Макар решенията, които вземаме по време на Уранови транзити да изглеждат внезапни и прибързани, тяхното време е дошло. Старото трябва да отмре, за да даде път на новото; това е естественото развитие на нещата.
Много пъти се колебаем твърде дълго, ръководени от желанието си да бъдем разумни и порядъчни, но забравяме да бъдем естествени, да правим това, което отговаря на собствените ни нужди, да реализираме своя потенциал. Уран ни събужда, наистина малко внезапно и грубо, показва ни нещата в нова светлина, кара ни да отхвърлим ограниченията и да опознаем живота от друг ъгъл. Това създава проблеми, но е крайно вълнуващо.
За да бъде човешкият живот истински и разнообразен, в него трябва да действат много принципи, някои от които привидно взаимно се изключват. Такива са принципите на постоянството и на промяната, на Сатурн и на Уран.
Ако не се научим на търпение, не можем да оцелеем, не можем да създадем нищо значимо. Но когато животът стане прекалено подреден и навиците станат определящи, трябва да се направи промяна. Иначе формата ще замени съдържанието, монотонното ежедневие ще задуши насладата от съществуването.
Затова търсенето на баланс, винаги относителен, между необходимост и желание, запазване на статуквото и внасяне на новости, между стабилност и развитие, е в основата на пълноценния човешки живот.